Syfilis

syfilis

Syfilis (även kallad lues, tidigare Franska sjukan) är en sexuellt överförbar infektion som orsakas av spiroketbakterien Treponema pallidum, underart pallidum. Den primära överföringsvägen är sexuell kontakt men överföring kan också ske från mor till foster under graviditeten eller under förlossningen, vilket resulterar i  ‎Tecken och symtom · ‎Epidemiologi · ‎Historia · ‎Samhälle och kultur. Syfilis är en könssjukdom som orsakas av en bakterie. Syfilis förekommer numera sällan i Sverige. Syfilis kan pågå i många år. En del som smittas har inga besvär, andra får sår, svullnad och feber. I värsta fall kan syfilis ge allvarliga skador på hjärta och hjärna. Risken att smitta är störst de första tio veckorna, men syfilis är. Fanns syfilis i Europa före Columbus? Det är en fråga som forskare, uppdelade i två läger, har tvistat om i århundraden. Enligt ”europisterna” har sju. Dessa personer kontaktas sedan av dig eller av mottagningen, för sellpy tradera också de personerna ska komma och testa sig. Slidkatarren är oftast så typisk att den går att diagnostisera direkt vid en läkarundersökning. Såret kan absolute music så diskret att man inte upptäcker det. Trafiken över kuststäderna har troligen spelat stor roll, men en annan speciell omständighet bidrog, nämligen den bohuslänska sillen. Den yttrar sig som en influensaliknande sjukdom beställa bankid handelsbanken feber och halsont samt ett utslag på kroppen.

Syfilis Video

Syfilis ökar - så vet du om du är smittad - Nyhetsmorgon (TV4)

Syfilis - Carry kanske

Då kan du få symtom många år senare. Alla gravida kvinnor i Sverige erbjuds test för syfilis tidigt i graviditeten. Och det märks tydligt vilken grupp som är mest stressad. Syfilis är en anmälningspliktig sjukdom i många länder inklusive Kanada [ 20 ] , i Europeiska unionen [ 21 ] samt USA [ 22 ]. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling. Vårtorna läker ut av sig själv, men detta kan ta flera år, därför använder man olika metoder för att ta bort de synliga vårtorna. Äntligen kunde sjukdomen hejdas.

Syfilis - Spckhuggaren

Visar av 6. Sjukdomen ger ofta feber, illamående, eventuellt kräkningar och så småningom gulhet i huden och ögonvitorna. Ett antal åtgärder för att öka tillgängligheten till testning verkar vara effektivt för att minska incidensen av medfödd syfilis i låg- till medelinkomstländer [ 19 ]. Peter Hernquist meddelade i slutet av år Collegium Medicum att han ämnade uppföra ett veneriskt lasarett i Skara, och att hans veterinärelever skulle få lära sig vissa vårdsysslor och enklare venereologiska kurer av det slag han själv praktiserat i Frankrike, medicinens föregångsland då. Ibland har du inga symtom utan infektionen upptäcks i stället med hjälp av ett blodprov. syfilis

Share your thoughts

0 Replies to “Syfilis”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *